به گزارش «راهبرد معاصر»؛ رهبر معظم انقلاب اسلامی در حاشیه بازدید از نمایشگاه «پیشگامان پیشرفت، رویداد ملی توانمندیها و دستاوردهای بخش خصوصی» خطاب به وزیر نیرو فرمودند: شما میگویید میخواهیم انجام دهیم؛ بروید عمل کنید. این حرفها، سخنان خوب و صحیحی است، اما باید به مرحله عمل برسند.
متأسفانه به دلایل مختلف ازجمله نقص در فرهنگ سازی، مصرف متناسب با رشد جمعیت نیست و مصرفی به مراتب بیشتر از رشد جمعیت داریم
ایشان افزودند: موضوع ناترازیها و راهحلهای آن سالهای گذشته همواره مطرح بوده، اما هنوز با نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد. بهترین راه برای رفع ناترازیها در بخش برق صرفه جویی است.
محمدعلی خطیبی، نماینده اسبق ایران در اوپک درباره فرمایش رهبر معظم انقلاب اسلامی خطاب به وزیر نیرو مبنی بر عملگرایی در حوزه رفع ناترازی ها و مدیریت مصرف انرژی به «راهبرد معاصر» گفت: در دنیای امروز مدیریت مصرف یا همان صرفه جویی موضوع قابل اعتنایی است و دولت ها در این زمینه فرهنگ سازی می کنند.
وی افزود: متأسفانه به دلایل مختلف ازجمله نقص در فرهنگ سازی، مصرف متناسب با رشد جمعیت نیست و مصرفی به مراتب بیشتر از رشد جمعیت داریم؛ در صورتی که اگر مصرف معقولی داشته باشیم، تولید کنونی برای تأمین نیازهای کشور کافی است و حتی انرژی مازاد را می توان صادر کرد، اما به دلیل مصرف غیرمعمول و پرتی های زیاد در شبکه های مختلف انرژی، گزارش ها نشان دهنده مصرف بالای انرژی در ایران است.
نماینده اسبق ایران در اوپک یادآورشد: مدیریت مصرف چند بخشی است، یعنی بخشی از آن شامل فرهنگ سازی و مردم می شود، اما بخش دیگر در اختیار مردم نیست. به عنوان نمونه، عملکرد نیروگاه های کشور به نسبت عملکرد میانگین نیروگاهی دنیا پایین است و وزارتخانه باید ورود کند، زیرا در حیطه اختیارات و مدیریتش است.
خطیبی گفت: بخشی از صرفه جویی انرژی توأمان دست مردم و دولت است. به عنوان نمونه، ساخت و ساز مسکن را باید وزارت راه و شهرسازی انجام دهد. اگر وزارتخانه در این بخش به هدر ندادن انرژی توجه کند، در این حوزه می توان صرفه جویی کرد.
مدیریت مصرف به وسیله مردم یا بخش های عمومی و خصوصی زمانی شکل می گیرد که صرفه جویی معنا داشته باشد
وی عنوان کرد: بخش دیگر تولید لوازم برقی با مصرف پایین است. تولید بخاری های با مصرف کم گاز و سایر لوازمی که وزارت صنعت، معدن و تجارت باید روی آن سرمایه گذاری کند. اگر به این حوزه کمک شود، بالا رفتن عملکرد در کنار مدیریت مصرف مردم مانع افزایش مصرف انرژی می شود.
کارشناس بازار انرژی معتقد است: مدیریت مصرف به وسیله مردم یا بخش های عمومی و خصوصی زمانی شکل می گیرد که صرفه جویی معنا داشته باشد.
خطیبی با بیان اینکه باید با دادن یارانه به اقشار آسیب پذیر در خرید کولر و بخاری گازی و استفاده از در و پنجره های استاندارد در کاهش مصرف کمک کرد، گفت: صرفه جویی با حرف انجام شدنی نیست، بلکه باید در تأمین هزینه خرید اقلامی مانند کولر و بخاری های کم مصرف و رعایت استانداردهای مصرف انرژی در ساختمان به اقشار آسیب پذیر کمک کرد. اگر در این زمینه عزم و اراده جدی وجود داشته باشد، این موضوع مهم محقق می شود.